kengkawan

Wednesday, February 16, 2011

Salam maulidur rasul..Jatuhnya tanggak 15 Februari 2011,maka ubat islam dengan meriahnya menyambut hari kelahiran junjungan besar kita Nabi Muhammad S.A.W.Banyakkan salawat ke atas junjungan kita semua..Takbirrr!!
Sebelum 15 Februari semua orang tau kan tarikh 14 Februari yg konon2 nya hari kekasih la kan..aku pun tatau lah apa bendo eyh,tp yg aku tau ramai pasangan yg suka dgn tarikh ni,aku pun pelik apa yg unik sgt tarikh ni kan?bese je kot. 


So,soklan yg berputaq-putaq kat kepala aku ni kenapa 1 couple tu suka sambut hari kekasih ni terjawab apabila SAHAM UMP(Sahabat Masjid UMP) mengadakan ceramah "Bicara Cinta" yang dipersempahkan oleh penceramah,novelis,pakar motivasi dll yg gterkenal iaitu Ustaz Pahrol Muhammad Juoi. Ceramah terbaek kotttt ..yeayyyy!!suka2..

Tapi kat sini bukan le nak citer sal ustaz 2,ngeh3...
Kat sini nak citer sa intipati yg ada kat ceramah 2 walau aku dpt dgr sekejap je coz aku ada discussion..sedeyh nak tinggal majlis 2...Antara intipati nya ialah,ustaz 2 kata cinta 2 datang dr syurga,didampar di dunia utk diuji dan bawalah cinta 2 smpai ke syurga...kan?terbaik x?antara kata-kata ustaz 2 lagi,biarkan cinta bertasbih,jangan anggap cinta 2 tuhan,bila ramai yg menganggap cinta 2 tuhan maka makin ramai org yg keciwa..haa..mai pakat dengaq....

Lagi???nak lagi?xnak sudah..aku punya pasal la nak tulis pon..haha!!"Siapa yg banyak memberi,dialah yg lebih banyak cintanya",korang paham?ni nak terangkan,Ustaz 2 kata,makin banyak diberi makin banyak cintanya..Maka dalam hidup kita yg menyinggah kat bumi tuhan ni,datangnya nikmat dari mana?Pastilah dari Ya Rabb sekelian alam kan?jadi,serahkan cinta kita kepada Allah dahulu sblm kpda umatnya....ye??hehe..insyaAllah kita sama2 berusaha yup..

"Jika orang memberi kita hadiah,jangan kita membesarkan hadiah lebih rd pemberi hadiah",maksudnya umpama Allah memberi kita nikmat,jangan kita membesarkan nikmat lebih dr pencipta,juga bila kita terima cinta manusia,jangan kita membesarkan cinta lebih dr segala Pencinta iaitu Allah.Tapi dgn zaman yg dah maju ni,org2 kafir dah menyerang kita dari banyak tempat dgn strategi menyerang minda separa sedar kita.Apabila kita lihat dkt tv yg banyak yg ber'couple.maka minda kita telah set yg sbnrnya couple 2 xslh sedangkan kita dilarang menghampiri zina.Jadi,tegaskan hati masing2,insyaAllah saling la kita menasihati..Last but not least...

Jika hendak disatukan kayu dengan kayu kita gunakanlah paku,jika hendak disatukan batu dengan batu maka gunakanlah simen,dan jika hendak satukan hati dengan hati,maka semaikanlah dengan cinta Ilahi..InsyaALLAH sampai syurga

papai..salam ukhuwah fillah abadan abada..salam maulidur rasul juga

No comments:

Post a Comment

mekaceh komen comel =)